כמה דברים על "כישלון" מהפכת הקפה בחמישה שקלים
מגיע יזם ומנסה ללמד את השוק הישראלי לחשוב מחדש שאולי אפשר להיות הוגן ולהרוויח פחות. נפתחים סניפים, הצרכנים מאושרים ומתרגלים לעולם שכולו קפה ועוגה במחיר שווה לכל כיס. אך אז מגיעה המדינה ונותנת קנס לאותו יזם. לא, היא לא מדביקה לו תלונה על שמשת העסק ולא שולחת פקחים – היא מחוקקת חוקים והופכת את העסק לפחות משתלם.
חישבו על בית קפה שנפתח ומחליט על סכום מסוים שבו ימכור את כוס הקפה או את הקרואסון. הסכום הזה אמור לכסות את הוצאותיו ולספק לו רווח מבוקש. פתאום נכנסים לתוקפם חוקים המעניקים עוד חופשות והטבות לשכירים מבלי לפצות את המעסיקים, מכבידים ומוסיפים עוד רגולציה ועוד תקנות , כך נשחק הרווח ועולות ההוצאות. לפי חשבון שערכה לשכת יועצי המס, החקיקה שעברה בכנסת בשנה וחצי האחרונות לטובת העובדים על חשבון המעסיקים עולה לעסק עם 10 עובדים בין 40,000 ל 70,000 שקל בשנה.
התוצאה - המחיר לצרכן עולה.
הכי קל לבוא בטענות לאותו יזם שהעלה את המחיר בשקל, אבל כדאי לחשוב גם על הסיבות שמובילות להעלאת מחירים ואיך מפחיתים רגולציה ומקלים על עשיית עסקים בישראל. המדינה חייבת לסייע לשכירים אבל אסור לה לשכוח את העסקים הקטנים, רק חקיקה שוויונית תביא לשמירה על מחירים הוגנים שישארו לאורך זמן.